Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Pod názvem „Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami,“ uspořádala Potravinářská komora ČR (PK ČR) v úterý 13. prosince 2022 tiskovou konferenci, na jejímž programu bylo zhodnocení činnosti komory v letošním roce a nástin úkolů v roce 2023. Druhým hlavním bodem programu byl slavnostní křest knihy „Boží dar – Příběhy českých potravin“.
I když se problémy konkrétních lidí, které nastaly kvůli činnosti, nebo nečinnosti, státu, daří vyřešit, vyplácení sociálních dávek se stále zpožďuje. Podle zpravodajství České televize dochází k tomu, že samoživitelky, které se svým platem nevyjdou, a potřebují pomoc i od státu, se dostávají do velkých sociálních problémů, jak zaplatit nájem. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) tvrdí, že dělá maximum pro to, aby Úřad práce ČR fungoval lépe, a pokud potíže trvají, odkazuje na jeho generálního ředitele Viktora Najmana. Naopak odbory Úřadu práce ČR tvrdí, že vše záleží na ministerstvu.
Rozhovor s předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkovou
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) schválil Zásady pro poskytování národních dotací v roce 2023. Z celkem 2,739 miliard korun směřuje do živočišné výroby 1,88 miliardy, do rostlinné výroby 305 milionů, do potravinářství 356 milionů a na ostatní aktivity, jako je například vzdělávání a poradenství, 198 milionů korun.
Pod názvem „Podpora prevence rizik vzniku poškození zdraví zaměstnanců následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání“ se ve středu 7. prosince 2022 uskutečnila v Praze celostátní konference, kterou uspořádala – Asociace samostatných odborů (ASO).