Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Pod názvem „Udržitelné zemědělství z pohledu Zemědělského svazu ČR“ vystoupil na nedávné mezinárodní konferenci „Budoucnost evropského zemědělství“ předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.
Aktuální evropská témata, které v současné době řeší Evropská komise, dále předpokládané dopady Zelené dohody pro Evropu, zvyšování cen energií, plýtvání potravinami, systémy harmonizovaného označování na obalech potravin - to byla hlavní témata tiskové konference Potravinářské komory ČR (PK ČR), který se uskutečnila ve čtvrtek 9. prosince v Praze.
Zemědělci přistupují k vakcinaci proti covidu-19 zodpovědně. Proočkovanost dosahuje ve dvou třetinách podniků, které se zabývají rostlinnou a živočišnou prvovýrobou, přes 70 procent. V pětině podniků podstoupilo očkování proti zmíněné nemoci dokonce 90 až 100 procent zaměstnanců. Ukázal to průzkum Agrární komory České republiky, který probíhal na přelomu listopadu a prosince a do něhož se zapojily téměř čtyři stovky členů této organizace.
Množství máku, které by pokrylo téměř celou roční spotřebu všech českých domácností, se nachází ve skladech jednoho rodinného podniku. Podle tiskové zprávy Agrární komory ČR jde o největší tuzemskou čističku máku, která patří firmě Agra Group z Nového Bydžova.