Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 23.09.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Do projektu úřadu práce k nalezení nového místa s podporou na přeškolení i mzdu se, podle zpravodajství Českého rozhlasu, zapojilo 850 pracovníků huti Liberty Ostrava. Podle sdělení Úřadu práce ČR, nezaměstnanost v ostravském regionu, ohlášené propouštění z hutní firmy zatím nepoznamenalo. Lidé nacházejí uplatnění. Řekl to generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. K nalezení nového místa lidem, kterým hrozí propouštění či jsou ve výpovědní lhůtě, pomáhá projekt Outplacement.

Podle něho firmy, které tyto pracovníky přijmou, mohou získat příspěvky na školení i mzdy. Na výdělek mohou dostat až 15.000 korun po dobu až devíti měsíců. „V programu Outplacement máme 850 lidí z Liberty Ostrava, tedy zhruba polovinu (propouštěných). Zbytek si rozebrali zaměstnavatelé na pracovním trhu. V nezaměstnanosti Moravskoslezský kraj nepředstihl kraj Ústecký. Uvidíme, jaké budou výsledky za září,“ sdělil dále ředitel Krištof.

Český rozhlas k tomu dále uvedl, že firma Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, ohlásila propouštění koncem července. Minulý měsíc podnik začal odstavovat koksovnu. Výpověď dostalo zhruba 1600 z asi 4000 pracovníků, které podnik do té doby zaměstnával. V pátek zkrachovalá společnost v tiskové zprávě uvedla, že propustí dalších asi 120 lidí. Výpovědi jim rozdá v říjnu. Dotkne se to zaměstnanců válcoven, údržby, dopravy i obslužných profesí.

Podle vyjádření ředitele Krištofa by měl trh práce v regionu propouštění z Liberty Ostrava zvládnout. Konstatoval, že o pracovníky je zájem. Lidé řeší hlavně to, zda projdou rekvalifikací a udrží si pak svůj dosavadní výdělek, nebo přijmou hned práci s nižší odměnou, dodal.

Po začátku insolvenčního řízení začala ostravská pobočka Úřadu práce ČR poskytovat žadatelům nevyplacené mzdy, a to po tři měsíce. Zaměstnanci o ně mohli začít žádat 17. června. Měsíční náhrady do 1,5násobku průměrné mzdy stát vyplácel za květen, červen a červenec. S vyřizováním přímo v podniku pomáhaly mobilní týmy úředníků, poskytovaly i poradenství o dalším postupu.

Český rozhlas dále uvedl, že výdaje na náhradní mzdy, i s odvody, měly, podle dřívějších informací, činit asi 1,3 miliardy korun. Úřad práce ČR nyní vyplacenou sumu vyčísluje. Přesnou částku, která putovala do náhrad výdělků, se chystá, podle svého generálního ředitele, zveřejnit v příštích dnech. Pro případy insolvence a náhradních výplat se platí odvody ze mzdy na politiku zaměstnanosti. Zaměstnavatel na ni z vyměřovacího základu zaměstnanců posílá státu 1,2 procenta.

  • Zdroj: Český rozhlas