Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.09.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zatímco průměrná míra nezaměstnanosti v Evropské unii je na šesti procentech, Česká republika je na tom s 2,7 procenta nejlépe. Podle zprávy amerického listu The Epoch Times to ukazují nedávno zveřejněná data Evropské komise.

Česká redakce listu, tj. Epoch Times ČR, k tomu dále napsala, že již zhruba dva roky, se průměrná míra nezaměstnanost v unii nemění s tím, že se pohybuje v rozmezí 6–6,1 procenta, což představuje kolem 13 milionu nezaměstnaných.

Lit dále uvádí, že nejlépe je na tom, mezi členskými zeměmi EU, Česká republika, která má, podle dat Evropské komise, míru nezaměstnanosti na hodnotě 2,7 %, a tedy 141 tisíc nezaměstnaných. Jde o tzv. očištěné údaje, které, podle metodiky EU, zpracovává Český statistický úřad. Zatímco, „neočištěné“ statistiky Úřadu práce ČR vykazují za červenec 3,8% nezaměstnanost (přes 283 tisíc lidí).

Podle této zprávy druhou nejnižší míru, tj. 2,9 %, zaznamenalo v EU za červenec Polsko. Další sousedé České republiky, tj. Německo, Rakousko a Slovensko, potom 3,4, 5,0 a 5,3 %.

Nejhůře je na tom v unii, jak s mírou nezaměstnanosti, tak s absolutním počtem, Španělsko s 11,5 % a 2,8 milionu nezaměstnaných.

K dalším zemím s nejvyšší mírou nezaměstnanosti patří Řecko s 9,9 %, které se, v tomto ohledu, ale za posledního půlroku zlepšuje, a Švédsko s 8,6 %.

Pokud jde o celkový počet nezaměstnaných, po Španělsku následuje Francie s číslem 2,3 milionu a Itálie s téměř 1,7 milionu.

  • Zdroj: Epoch Times ČR