Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 06.08.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělci mají z nařízení Evropské unie novou povinnost, kterou musí plnit při hospodaření na zemědělské půdě, uvádí na svých webech Agrární komora ČR. Zároveň k tomu vysvětluje, že na části pole, kde by zemědělci jinak pěstovali obilí nebo třeba kukuřici, nesmí vůbec zasahovat. Načež Agrární komora ČR k tomu dodává, že této půdě se odborně říká úhor. Přičemž vytvoření úhoru znamená ve skutečnosti, že se zde volně rozrůstají jakékoliv rostliny a množí různí živočichové. Na jednu stranu je to půda vrácená přírodě, na druhou stranu se odsud šíří plevel a škůdci, kteří následně ničí úrodu na celém poli. Jak to tedy vypadá v praxi? Položila si Agrární komora ČR tuto otázku a následně na ní odpovídá:

K čemu jsou úhory?

  • Mohou poskytovat prostor některým druhům rostlin a útočiště živočichům.
  • Lákají opylovače na medonosné rostliny.
  • Doplňují do půdy potřebnou organickou hmotu, čímž zlepšují některé její vlastnosti, jako je struktura, pórovitost, termoregulace či barva. Tím zároveň vylepšují úrodnost půdy.
  • Přispívají k větší pestrosti krajiny.
  • Pomáhají zabraňovat narušování půdy větrem či vodou.

V čem mohou úhory škodit?

  • Zvyšují riziko šíření škůdců, jako je hraboš polní a různé druhy plevele za hranice úhorů. Tím se zvýší spotřeba přípravků na ochranu rostlin na celém poli.
  • Kvůli objíždění úhorů při obdělávání pole zemědělskou technikou se zvyšuje spotřeba pohonných hmot a také délka času stráveného na poli, tudíž stoupnou i náklady na mzdy pracovníků.
  • S tím paradoxně souvisí i zvýšená zátěž životního prostředí tím, že se uvolňuje více oxidu uhličitého.
  • Úhory neslouží k produkci potravin, tedy snižují objem úrody z celého pole, a tím snižují možnosti a efektivitu hospodaření zemědělců.
  • Snižují objem krmiv pro hospodářská zvířata, případně také jejich kvalitu.
  • Zdroj: Agrární komora ČR