Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.09.2024

Potravinářská komora ČR nám dnes zaslala svoji reakci na zprávu Institutu liberálních studií k dani ze slazených nápojů a zároveň i k informacím, které byly k tomuto tématu zveřejněny v různých médiích.

Podle Potravinářské komory ČR daň na slazené nápoje je nesmyslná a nic neřeší. V Česku spotřeba slazených nápojů dlouhodobě klesá a výrobci se postupně snaží průměrný objem přidaného cukru snižovat. Od roku 2000 členové UNESDA (Evropské asociace svazů a výrobců nealkoholických nápojů) snížili jeho objem v nealko nápojích o 28,6 %.

Spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů má klesající tendenci – viz níže uvedená čísla:

2014 – 249,0 l

2017 – 241,9 l

2020 – 238,2 l

2021 – 236,6 l

2022 - 230,5 l

Podle Potravinářské komory ČR, zdanění slazených nápojů, rozhodně nevyřeší obezitu, jak politici tvrdí. Obezitu ovlivňuje mnohem více faktorů než jen příjem cukru, a to například nadměrný příjem stravy, přejídání, nízká pohybová aktivita a v neposlední řadě také stres. Daleko prospěšnější než zdanění cukru, by byla podpora pohybové aktivity ve školách, výstavba sportovišť, které by byly volně přístupné. Důležitá je také edukace o správné a zdravé výživě začínající již ideálně v mateřských školách.

Zdůvodňovat vyšší zdanění cukru péčí o zdraví lidí je tedy jen nesmyslná výmluva. Stát bohužel absolutně rezignoval na edukaci lidí. A drží se zažitého, leč zcela nefunkčního modelu, tj. když neumím problém vyřešit, tak ho zdaním.

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR