Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.07.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká lékařská komora (ČLK) chce minimální platy lékařů bez přesčasů. Podle zpravodajství české redakce amerického listu The Epoch Times to vyplývá z dopisu, který její prezident Milan Kubek zaslal ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09).

Ministr Válek, na dopis ČLK, reagoval slovy:

„S předpokladem zvyšování efektivity zdravotnického systému a v souladu s reformními kroky bude průměrný plat lékaře v přímé úměře na dosažené kvalifikace a praxi 1,5násobku až 3násobku průměrné mzdy v národním hospodářství ČR vyhlášené ČSÚ za rok a dva roky předcházející (při dosažení podmínky limitace objemu přesčasové práce na úrovni evropského standardu, tedy maximum 8 hodin přesčasové práce týdně),“ napsal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Podle ČLK by, započítání osmi hodin přesčasů pro garanci minimálního příjmu, fakticky lékařům nařizovalo šestidenní pracovní týden. „Všichni pracovníci mají stanoveny platy či mzdy za pětidenní pracovní týden, návrhy zaměstnavatelů a ministerstva, aby u lékařů byly platy stanoveny za šestidenní pracovní týden, jsou nesmyslné. Mimo jiné proto, že popírají princip dobrovolnosti přesčasové práce,“ okomentoval vyjádření ministra Válka prezident ČLK Milan Kubek.

Podle ministra ale spojení minimální odměny na 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy obsahovalo už takzvané memorandum z roku 2011 (uzavřené v době tehdejšího protestu Lékařského odborového klubu, a to pod názvem „Děkujeme, odejdeme“ – pozn. red.) působení, jehož naplnění lékaři při svých podzimních protestech mimo jiné žádali. Za návrhem si ministr Kubek stojí, a je připraven jej prosadit i na vládě.

„Plnění prosincové dohody podepsané i se zástupci zdravotnických odborů garantuji. Valná většina z dohodnutých kroků je splněna. Zdravotníci si finančně přilepšili a například doktoři dostali od ledna přidáno 5 – 8 – 15 tisíc korun v závislosti na dosažené kvalifikaci.

Oblast vzdělávání je rovněž plněna a novela zákoníku práce už je v legislativním procesu. Zbývá dořešit úpravu zákona, která se týká odměňování zdravotníků. Na ministerstvu jsme připravili jeho znění, které přináší nepodkročitelný příjem odpovídajícím Hegerovu memorandu, tedy 1,5 – trojnásobku průměrné mzdy v národním hospodářství za dva roky zpětně.

Zítra nás čeká technické jednání nad jednotlivými detaily. Náš návrh je kvalitní, plní dohodu a já jsem připraven ho prosazovat ve vládě i parlamentu. To si myslím, je klíčové. Bude tím po 13 letech konečně naplněno Hegerovo memorandum,“ sdělil ministr Válek na svém účtu X.

Další požadavky, které Česká lékařská komora ministerstvu zdravotnictví navrhuje, je, pro lékaře absolventy, garantovaný příjem 1,5násobku průměrné mzdy, po ukončení základního vzdělávání kmene dvojnásobek, po atestační zkoušce 2,5násobek, po deseti letech praxe 2,75násobek a od 15 let praxe trojnásobek.

Ministr Válek na tento návrh ČLK reagoval slovy: „Vaše nové požadavky nad rámec prosincové dohody, jdoucí do desítek miliard korun ročně navíc oproti plánovaným výdajům, není možné ve stávajícím finančním rámci realizovat bez úhradového upřednostnění nemocničního segmentu na úkor všech ostatních segmentů.“

K dalšímu jednání se mají obě strany, tj. vedení ministerstva zdravotnictví a České lékařské komory, sejít 18. července.

  • Zdroj: Miroslav Svoboda