Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 09.07.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odboráři na pražském letišti vyhlásili v pondělí stávkovou pohotovost. Podle zpravodajství Televizních novin TV NOVA chtějí tak přitáhnout pozornost k nedostatku personálu letiště a přílišným přesčasům. Požadavky hodlají předložit letišti v úterý a letiště slíbilo, že se jimi bude zabývat.

Důvodem pro vyhlášení pohotovosti jsou, podle odborů, neútěšné pracovní podmínky na letišti. „Letiště trpí personálním nedostatkem, máme tu nedostatečné finanční ohodnocené a přílišné přesčasy. Tenhle stav trvá už několik let,“ uvedl místopředseda Odborového svazu pozemní a letecké dopravy (OSPLD) Marek Sedlák.

Situaci, podle Sedláka, ještě zhoršila covidová pandemie. „Za covidu řada zkušených lidí kvůli nedostatku práce odešla a už se nevrátili. Personál je tak podhodnocený a současné vedení nám nenaslouchalo," dodal Marek Sedlák.

Letiště se, podle odborů, pokusilo situaci napravit, ale nestačilo to. „Na začátku roku jsme měli navýšené mzdy o 6 procent, což se ukázalo jako nedostatečné. Vedení letiště nám však řeklo, že v průběhu roku není další navýšení proveditelné,“ sdělil v televizní reportáži Marek k Sedlák.

Televizní noviny k tomu, ve své reportáži, dále uvedly, že stávková pohotovost se týká pouze zaměstnanců letiště. Jde především o údržbu letiště či letadel nebo odbavování před odletem. Úkony jako je například nakládaní zavazadel nebo letecká obsluha však už mají na starost soukromé firmy a aerolinie, které letiště využívají.

Své požadavky, vedoucí k ukončení pohotovosti, která má jinak trvat na neurčitou dobu, předloží odboráři vedení letiště v úterý. „S odborovými organizacemi pravidelně jednáme. Aktuálním požadavkům OSPLD se budeme věnovat na mimořádném jednání,“ sdělila mluvčí Letiště Václava Havla Klára Divíšková.

  • Zdroj: Televizní noviny, TV NOVA