Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 12.12.2023

Dana Večeřová znovuzvolena prezidentkou Potravinářské komory ČR na další čtyřleté funkční období. Dana Večeřová neměla protikandidáta. Mezi její priority na další volební období je uklidnit vyhrocenou situaci s cenami potravin v Česku a pomoci stabilizaci cen potravin v následujícím roce.

„Vláda musí změnit negativní komunikaci o českých potravinách a proti českým zpracovatelům,“ viníkem jsou stále se zvyšující ceny energií, obalů, odpadů, náklady na zaměstnance apod. Výši cen ovlivňují i jistá národní specifika například slevové akce, které Češi milují a stále vyhledávají. V okolním Polsku se prodá v akcích 36 % potravin, v Německu 25 %, v České republice je to více jak 65 %. Dalším problémem je velký rozdíl mezi tzv. regálovou cenou a cenou v akcích. „Chceme více reagovat na evropská témata související s udržitelným potravinovým systémem, proteinovým plánem, denominacemi, taxonomií apod. Velmi si v této souvislosti vážím práce všech našich výborů a pracovních skupin. Hájíme zájmy potravinářského průmyslu, edukujeme spotřebitele, komunikujeme aktuální potravinářská témata a organizujeme semináře a konference,“ dodala Dana Večeřová.

Zdroj: Potravinářská komora ČR

  • Zdroj: Potravinářská komora ČR