Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Dana Večeřová znovuzvolena prezidentkou Potravinářské komory ČR na další čtyřleté funkční období. Dana Večeřová neměla protikandidáta. Mezi její priority na další volební období je uklidnit vyhrocenou situaci s cenami potravin v Česku a pomoci stabilizaci cen potravin v následujícím roce.
„Vláda musí změnit negativní komunikaci o českých potravinách a proti českým zpracovatelům,“ viníkem jsou stále se zvyšující ceny energií, obalů, odpadů, náklady na zaměstnance apod. Výši cen ovlivňují i jistá národní specifika například slevové akce, které Češi milují a stále vyhledávají. V okolním Polsku se prodá v akcích 36 % potravin, v Německu 25 %, v České republice je to více jak 65 %. Dalším problémem je velký rozdíl mezi tzv. regálovou cenou a cenou v akcích. „Chceme více reagovat na evropská témata související s udržitelným potravinovým systémem, proteinovým plánem, denominacemi, taxonomií apod. Velmi si v této souvislosti vážím práce všech našich výborů a pracovních skupin. Hájíme zájmy potravinářského průmyslu, edukujeme spotřebitele, komunikujeme aktuální potravinářská témata a organizujeme semináře a konference,“ dodala Dana Večeřová.
Zdroj: Potravinářská komora ČR