Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
V České republice krachují první pekaři. Podle zpravodajství TV Nova po třiceti letech končí s výrobou pečiva třeba pekárna v Boskovicích, na kterou těžce dolehly následky pandemie a vysoké inflace. Svaz pekařů a cukrářů v České republice varuje, že v krizi jsou desítky menších pekáren a že stát jim vůbec nepomohl.
Cedule s nápisem zavřeno, tak, podle televizní reportáže, skončilo boskovické pekařství, které má za sebou třicetiletou historii. Pekařství mělo problémy už během pandemie, kdy ztratilo několik odběratelů. Pak přišlo o levnou energii kvůli krachu Bohemia energy a poslední ránu zasadily vysoké ceny mouky.
Ve zpravodajství dále zaznělo, že pekařina je nyní obor, který nechává přežít hlavně šťastlivce a silné hráče. Pokud má pekař ještě zafixované staré ceny za energie, získává obrovskou konkurenční výhodu. „Mluvím za všechny pekaře, že bojujeme o přežití. O sto procent vzrostl plyn, o sto procent elektřina, ceny benzínu taky skoro sto procent,“ říká Martin Křižák, majitel pekařství Křižák.
Ještě rychleji teď zdražuje mouka a pekaři musejí každý měsíc upravovat svoje ceníky. Pytel mouky, který ještě na podzim kupovali pekaři asi za 350 Kč, dneska stojí 650. Ve výsledku mohou mít dva pekaři v jednom městě náklady na výrobu, které se liší i o sto procent. Ceny pečiva takový rozdíl nepokryjí.
„Zdražujeme zhruba o třicet procent,“ komentuje situaci Sabina Zaoralová, vedoucí prodejny pečiva. Ti, kteří měli smůlu, musejí šetřit, nebo ukončit podnikání. Svaz pekařů a cukrářů potvrzuje, že krachují hlavně malé a střední pekárny. „V tuto chvíli víme o pěti až deseti pekárnách. Pomoc od státu je nulová,“ uvádí Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.
„Od října připravujeme pomoc, jde o odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje,“ tvrdí Vojtěch Srnka, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu. Konec menších pekáren, podle Svazu pekařů a cukrářů, zhorší dostupnost čerstvého pečiva a může mít za následek i další zvyšování cen.