Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Daleko větší problém než vysoké ceny energií, je shánění zaměstnanců do pekáren. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý. Varoval také, že pekárny kvůli tomu mohou zavírat. Zároveň podotkl, že většina pekáren nemá prostředky na investice do nových technologií a v porovnání s evropským standardem jsou pozadu až o 12 let.
Přestože cena mouky klesla, chleba je pořád stejně drahý. Podle Bohumila Hlavatého je ale mouka minimálním nákladem na výrobu, hlavní roli hrají energie. „Přestože cena energií poklesla oproti loňským cenám, plyn je stále třikrát až čtyřikrát dražší než před krizí a elektřina taktéž,“ podotkl Hlavatý v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.
S tím v pořadu souhlasil i prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Jednoznačně se potvrzuje, že základní surovina, tedy pšenice, hraje v konečné ceně pečiva minimální roli. Hlavní roli pořád hraje cena energií, ale zvyšují se samozřejmě i další náklady,“ upozornil Doležal.
V diskusi dále zaznělo, že cena chleba je v České republice přesto jedna z nejnižších v Evropě. Podle Hlavatého je to sice dobrá zpráva pro spotřebitele, ne však z dlouhodobého hlediska. „Za jakou cenu máme tak levný chleba? My kupujeme energie za stejné ceny jako většina států v Evropě, ale máme výrazně nižší náklady na lidskou práci. Průměrná mzda v pekárnách je 28 až 29 tisíc korun měsíčně, ale to zahrnuje i platy manažerů a ředitelů. Většina pracovníků v pekárnách je na úrovni minimální mzdy, a to je skutečně zásadní problém,“ sdělil Hlavatý.
Výkonný ředitel Hlavatý dále poukázal na to, že mnoho pekáren u nás je technologicky poddimenzováno. „Jsme odhadem 10 až 12 let pozadu v investicích. Máme obrovskou spotřebu energií a naprostá většina pekáren bude muset investovat poměrně velké peníze, aby se dostala na evropský standard,“ míní Hlavatý.
Zároveň upozornil i na vysokou konkurenci v pekárenství. „Pekaři jsou trochu v atypické situaci, ve srovnání s ostatními potravináři. Pekárna je totiž schopná zavážet čerstvé pečivo nějakých 30, maximálně 50 kilometrů, dál už to ztrácí smysl. Na druhou stranu to vede k tomu, že v pekárenském průmyslu je jedna z největších konkurencí, protože si konkurujete v každém okrese a bojujete o obchodní řetězce,“ řekl Hlavatý.
Pokud jde o odbyt chleba a dalších pekárenských výrobků, v pořadu dále zaznělo, že většina pekárenské produkce se u nás prodává přes obchodní řetězce, které právě tlačí pekaře k tomu, aby prodávaly své produkty do prodejen řetězců levně.