Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.09.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Až o osm procent více. O tolik, podle českomoravské konfederace odborvých svazů (ČMKOS) slíbil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navýšit platy státních zaměstnanců při jednání tripartity na začátku září. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS nyní však ministerstvo financí oznámilo, že množství peněz na zvýšení mezd učitelů se příští rok zvýší jen o sedm procent. U všech ostatních profesí půjde jen o pět procent. Tyto údaje potvrdilo ministerstvo financí na webu Novinky.cz. Předseda ČMKOS Josef Středula již dříve hrozil protesty po celé zemi. Podle ministerstva financí však ministr Stanjura žádný takový slib nedal.

Mluvčí ministerstva financí Gabriela Krušinová na webu Novinky.cz uvedla, že „celkový objem prostředků na navýšení platů bude v příštím roce vyšší o sedm procent pro učitele a o pět procent pro zbytek státních zaměstnanců“.

Potvrdila rovněž, že tato změna v platech, bude součástí návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ten bude v příštím týdnu, tj. ve středu, schvalovat vláda.

O tom, jaké procento z navýšení půjde v jednotlivých kapitolách do tarifních nebo nadtarifních složek platu, se bude ještě jednat. „Může se o tom rozhodnout poté, co bude státní rozpočet schválen,“ sdělila mluvčí ministerstva financí Novinkám.cz.

CNN Prima NEWS k tomu dále uvádí, že, podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN), není jednání o penězích na platy ještě u konce. „Ale už teď je jasné, že ve všech resortech bude základní navýšení platových prostředků o pět procent. U učitelů bude sedmiprocentní, což vyplývá ze zákonných závazků,“ řekl ministr Bek deníku Právo.

Předseda ČMKOS Josef Středula, po jednání předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody ČR, neboli tzv. tripartity, ze 4. září, řekl, že ministr financí odborům přislíbil, že by se od 1. ledna 2025 mohl objem prostředků na platy ve veřejném sektoru zvýšit o osm procent. Josef Středula ale dodal, že odbory zatím nemají konkrétní detaily návrhu a zda nabídku přijmou, bude záležet na dalším jednání v polovině září. Kvůli povodním ale bylo setkání původně naplánované na 18. září odloženo.

Ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí Michaela Lagronová k tomu uvedla, že příslib navýšení o osm procent nezazněl. „Ministr Stanjura Josefu Středulovi nic takového neřekl, neslíbil,“ sdělila mluvčí Novinkám s tím, že to „musel špatně pochopit“.

Předseda ČMKOS Josef Středula pro CNN Prima NEWS, ještě před jednáním v srpnu, uvedl, že je nutné ho číst jako „souboj mezi rozumem a ideologií“. „Pokud zvítězí ideologie, tak bude situace opravdu velmi vážná a dají se očekávat protesty,“ varoval.

Odboráři veřejné a státní správy usilovali v navrhovaném rozpočtu na příští rok o posílení sumy na platy proti letošnímu roku o osm procent a o růst tarifů od ledna 2025 so 10 procent. Osm ze 13 svazů veřejného sektoru, které zastřešuje ČMKOS, je kvůli platům ve stávkové pohotovosti. Ministři, kteří se zúčastňují jednání tripartity, již dříve uvedli, že do výdělků by mělo příští rok putovat o pět procent peněz víc. Přidání by ale nemělo být plošné, víc by si měli polepšit lidé s nižším příjmem.

Odbory požadují růst výdělků pro 846.300 zaměstnanců státu a veřejné sféry. Z nich má odměnu podle nejnižší tabulky 359.900 úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických pracovníků ve školství. Přidání předsedové odborových svazů žádají také pro bezpečnostní složky.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS