Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.09.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělská politika Evropské unie, podle zpravodajství amerického konzervativního listu The Epoch Times, by se měla více zaměřit na podporu malých farmářů. Spíše než trestat zemědělce za to, co dělají, by pak měl, podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, fungovat princip nejrůznějších pobídek a finančních odměn. Uvedla to ve dnes v Bruselu při představení závěrečné zprávy týkající se strategického dialogu o budoucnosti zemědělství EU.

Podle této zprávy, kterou zveřejnila i česká redakce amerického listu, tj. Epoch Times ČR, uvedeného strategického dialogu se zúčastnilo celkem 29 členů, to je různých organizací či uskupení, zástupců malých farmářů, velkých firem, odborů i ekologických organizací, tedy od organizace Copa-Conega, která hájí zájmy farmářů v EU, až po ekologickou organizaci Greenpeace. Zprávu s názvem „Společná perspektiva pro zemědělství a potraviny v Evropě“ předložil předseda skupiny Peter Strohschneider.

Epoch Times ČR k tomu dále uvádí, že dokument posuzuje jednotlivé výzvy, kterým zemědělský sektor čelí, a následně dává soubor doporučení. Právě tyto návrhy budou přitom, podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, vodítkem pro práci Evropské komise při utváření její vize pro zemědělství a výživu, která má být předložena během prvních 100 dnů jejího druhého funkčního období.

Strategický dialog Strategický dialog probíhal devět měsíců a všechny strany se následně shodly na textu právě ve středu představené zprávy. „Výsledek tohoto strategického dialogu ukazuje, že je možné překonat polarizovanou debatu, a vytvořit důvěru mezi velmi různorodými zúčastněnými stranami,“ uvedla k tomu dále Ursula von der Leyenová. „Komise nyní jejich nápady pečlivě prozkoumá. Všichni chceme na našem kontinentu prosperující potravinářský a zemědělský sektor, “ dodala.

Předsedkyně Evropské komise dále zmínila, že Komise, v uplynulých měsících, již určitá ulehčení pro zemědělce představila, například zrušila některé ekologické požadavky, a bude v tom i nadále pokračovat. Komise tak reagovala na protesty zemědělců, kteří si stěžovali na nedostatečné výdělky, byrokracii, rostoucí náklady i podmínky při hospodaření na půdě.

  • Zdroj: Epoch Times ČR