Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje zavedení nebo zvýšení poplatku na urgentních příjmech a pohotovostech. Chce zabránit zneužití péče

Resort zdravotnictví připravuje analýzu, jak by se v praxi projevilo zavedení, respektive zvýšení regulačních poplatků na urgentních příjmech a pohotovostech. Snahou je bránit zneužívání péče. Podle zpravodajství České televize ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dřív řekl, že případné nové poplatky by se nedotkly lidí s akutními potížemi ani těch přivezených sanitkou.

Podíl českých jablek prodávaných v obchodních řetězcích se meziročně zvýšil, obchodní přirážky jsou ale dlouhodobě vysoké

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve čtvrtek, 27. dubna 2023, uspořádal kulatý stůl k problematice jablek v tržní síti. O situaci ovocnářů, spotřebitelských cenách, cenách zemědělských výrobců (CZV) a podpoře českého ovocnářství diskutovali na Ministerstvu zemědělství ČR (MZe) zástupci Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, obchodních řetězců i Ovocnářské unie ČR.

Český potravinářský průmysl své výrobky nepřesoluje!

Doporučená denní spotřeba soli je, podle Světové zdravotnické organizace (WHO), pro dospělého člověka 5-6 gramů. Státní zdravotní ústav (SZÚ) uvádí, že Češi solí 2,5x více než je toto doporučení. Testy Potravinářské komory ČR ale ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli v naší populaci?