Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Inflace se v Česku blíží 20 procentům. Podle ekonomů je přitom krajně obtížné odhadovat další vývoj a očekává se delší období, kdy budou peníze ztrácet svou hodnotu. V rozhovoru pro Český rozhlas ekonom Tomáš Havránek, který je autorem iniciativy „Zrušme inflaci“, mají lidé dvě možnosti. Peníze buďto utratit, ale přiživit tím inflaci, nebo je vložit do nemovitostí, ale tím pomáhají vytvořit bublinu na jejich trhu.
Vláda začíná hledat úspory na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v rozhovoru pro Českou televizi připustil, že by vláda mohla snížit nebo zrušit státní podporu stavebního spoření. To využívají více než tři miliony lidí. Stát by zrušením podpory ušetřil zhruba čtyři miliardy.
Jakým směrem se bude v následujících pěti letech ubírat pracovní trh v Česku? Tím se zabývá projekt ministerstva práce a sociálních věcí nazvaný Predikce trhu práce - Kompas. Z jeho dat vyplývá například to, že poptávka po profesích bude v různých krajích odlišná. „Ve většině krajů je velká poptávka po oboru, který má název ošetřovatelství,“ říká pro Český rozhlas Plus vedoucí projektu Jiří Vaňásek.
Vysvětlení pojmu „sdílené pracovní místo“ je jednoduché. O jednu pozici se dělí dva nebo více zaměstnanců, kteří díky tomu pracují na zkrácený úvazek, uvádí ve svém zpravodajství televize CNN Prima NEWS. Načež dodává, že se jedná o druh dohody, ze které mohou plynout výhody jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnance. Přitom však zároveň zdůrazňuje, že zásadním počinem jeto, vedení firmy musí zvolit k sobě vhodné pracovníky, kteří musí spolehlivě spolupracovat, a také pečlivě a srozumitelně nastavit rozdělení úkolů.
Pekaři v Česku neplánují zlevňovat pečivo ani přes klesající ceny pšenice na burze. Podle Svazu pekařů a cukrářů, jak odvysílal a zároveň uvedl na svém webu Český rozhlas, je spíš pravděpodobné, že ceny pečiva ještě naopak porostou. Pekařům totiž zdražují vstupní suroviny, jako je máslo, kmín nebo sůl. Výrazně na ně pak doléhá zdražování elektřiny a plynu. Právě na něm jsou přitom pekaři závislí. Některým u plynu stouply náklady o víc než 300 procent.