Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Pekaři v Česku neplánují zlevňovat pečivo ani přes klesající ceny pšenice na burze. Podle Svazu pekařů a cukrářů, jak odvysílal a zároveň uvedl na svém webu Český rozhlas, je spíš pravděpodobné, že ceny pečiva ještě naopak porostou. Pekařům totiž zdražují vstupní suroviny, jako je máslo, kmín nebo sůl. Výrazně na ně pak doléhá zdražování elektřiny a plynu. Právě na něm jsou přitom pekaři závislí. Některým u plynu stouply náklady o víc než 300 procent.
Zemědělci a potravináři stále nemají žádné signály od vlády o tom, že české firmy dostanou od státu kompenzace vysokých cen energií. Státům EU to umožňuje takzvaný dočasný krizový rámec a několik zemí toho využilo. Podniky jsou také ve velké nejistotě, zda budou mít dostatek plynu pro svou produkci. Podle zprávy ČTK to novinářům řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.
Proč se ceny potravin zvyšují v Česku rychleji než jinde v Evropě? Proč je tuzemská sazba DPH na potraviny jedna z nejvyšších v EU? Proč čeští zemědělci a potravináři přestávají být konkurenceschopní v rámci evropského trhu? O tom diskutovali prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Profesní komory totiž uspořádaly Kulatý stůl k cenám potravin, na kterém vyzvaly vládu k řešení situace.
Ve druhém čtvrtletí letošního roku se výrazně zvýšily ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat, meziročně v průměru o 21 procent. Třeba skot nebo drůbež se dosud za tak vysoké ceny neprodávaly. Podle zemědělců, jak uvedly Televizní noviny televize Nova ve své reportáži, ale zdražování nekončí, protože by zemědělci potřebovali maso ještě výrazně zdražit, aby pokryli rostoucí náklady.
Zpravodajství televize CNN Prima NEWS přineslo informaci o tom, jak je to s přesčasy v práci, to je, kdy je může po zaměstnanci chtít jeho šéf, kdy a kdy naopak nikoliv. Reportáž dále konstatuje, že v některých zaměstnáních jsou běžnou součástí, jinde bývají nařizovány v souladu s pracovní smlouvu jen občas. Ve všech případech mají ale přesčasy svá pravidla.
CNN Prima NEWS dále zdůrazňuje, že přesčasy by rozhodně neměly být běžnou záležitostí. „Práci přesčas by měl zaměstnavatel nařizovat jen výjimečně a z vážných provozních důvodů. Jedná se o práci konanou na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu nebo nad rámec rozvrhu pracovních směn,“ definuje přesčas server Práce.cz.